Saksı Çiçeği Bakımı

 Günlük hayatımızda bizlere eşlik eden, sabah uyandığımız zaman hem kokuları hem de görüntüleri ile hayatımıza renk katan şeylerin başında çiçekler geliyor. Çiçekler, ister balkonda ister bir oda içerisinde yetiştirmek ve onlar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak da en büyük istek. Evde çiçek bakımı konusunda ise insanlar genellikle yanılgılar içerisinde oluyor. Genellikle evde çiçek bakımını, çiçeği sulamak ve havalandırmak yeterli olarak görseler de durum bundan farklı.

Biz de bu yazımızda evde çiçek bakımı konusundaki püf noktaları sizler için bir araya getirdik. Evinizde hangi çiçeği yetiştirmeye karar vermiş olursanız olun bu yöntemler sayesinde daha sağlıklı sonuçlar elde edebilirsiniz.

1- Saksı Seçimi

Evde çiçek bakımı konusundaki en önemli detayların başında saksı seçimi yer alıyor. Saksı, çiçeğin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve canlı kalması için oldukça önemli. Saksı seçimi yaparken ise yetiştireceğiniz çiçeğin türünü ön plana almalısınız. Kökleri derin olan bir çiçek yetiştirmeye niyetli iseniz daha derin bir saksı seçmek daha mantıklı bir hamle olabilir.

Bununla birlikte saksının drenajı da seçim konusundaki önemli noktalardan bir diğeri çünkü sulama esnasında fazla suyun dışarı çıkması ve bitkinin çürümesini engelleyen detay. Ek olarak yine yetiştirilecek çiçeğe bağlı olarak saksının alt kısmına çakıl taşı, kumlu toprak gibi şeyler ekleyebilirsiniz. Bilhassa da orkide gibi narin çiçekler için bu yöntem sıklıkla tercih edilir.

2- Sulama

Tüm yaşamın kaynağı olarak kabul edilen su, çiçekler içinde haliyle oldukça önemli. Özellikle çiçeklerin narin yapıları göz önüne alındığı zaman sulamanın önemi daha fazla ortaya çıkıyor. Ancak tüm bu narinliğe rağmen insanların çiçek bakımı konusunda en fazla yaptığı hata yine sulama kısmında oluyor. Bol su vermenin bitkiye iyi geleceğini ve onun çabuk gelişeceğine yönelik olan inancın sonu genel olarak çiçeğin çürümesi ile son buluyor.

Elbette sulama konusu yetiştirilmek istenen çiçeğe göre farklılık gösteriyor. Kimi çiçek gün içerisinde birden fazla su isterken kimi çiçek de sulama bile istemiyor. Fakat her çiçekte ortak olan bir şey var ki o da dozaj. Çiçek sularken litrelerce suyu boca etmek yerine çiçeğin bulunduğu saksı, çiçeğin boyutu gibi etmenleri göz önünde bulundurup sulama yapmak çok daha mantıklı bir tercih olacak.

Son olarak çiçeğin ne zaman sulanması gerektiği konusunda kararsız kalıyorsanız bunu anlamak için elinizle toprağı kontrol etmeniz yeterli olacak. Eğer toprak kuru ise rahatlıkla su verebilirsiniz ancak hafif nemli bir yapıda ise bu durum su vermenize gerek yok anlamını taşır.

3- Toprak Seçimi

Toprak seçimi de en az iki madde kadar önemli bir detay olarak karşımıza çıkıyor. Her bitkiye göre tercih etmeniz gereken toprak türü farklılık gösterir. Bu yüzden de her çiçek için farklı bir toprak kullanmanız gerekir. Örneğin, kaktüs yetiştirmek için kullandığınız toprağı gül yetiştirmek için kullanamazsınız.

Ek olarak toprağın yıl içerisinde havalandırılıp saksıyı temizlemeniz gerekir. Bunun için en ideal dönem ise Mayıs – Haziran ayları arası oluyor. Hava durumunun bitki için en ideal olduğu dönem olan bu aylarda hem saksı değişimi hem de toprak değişimi yapabilirsiniz.

4- Yer Seçimi

Evde çiçek bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur, yetiştirmek istenilen bölüm oluyor çünkü çiçeğin bulunduğu konum, sıcaklık ve gün ışığı gibi çiçek bakımındaki en önemli unsurlarla direkt bağlantılı. Bu yüzden de çiçeğin türüne bağlı olarak bulunduğu yeri iyi seçmeniz gerekir. Güneş ışığını seven bir bitkiyi salonun karanlık köşelerine yerleştirmek yerine balkon ya da cam kenarı gibi daha rahat gün ışığı alabileceği yerlere koyabilirsiniz. Böylelikle daha sağlıklı bir çiçek yetiştirebilirsiniz.

Siz de evde çiçek bakımı konusunda bu detaylara uyarak daha sağlıklı ve canlı çiçekler yetiştirebilir ve herkesin imrenmesini sağlayabilirsiniz.